Vitamini i minerali koji podržavaju normalnu razinu hormona štitnjače

Za normalan rad štitnjače preporučuje se uzimati određene vitamine i minerale koji štite tkivo štitnjače i potiču proizvodnju hormona štitnjače i optimalni su za njezin rad

Štitnjača je nevjerojatno važan organ za cijeli organizam, odgovoran je za regulaciju metabolizma i kontrolu rasta i razvoja. Kad štitnjača ne radi ispravno, svaki sustav u našem tijelu može biti pogođen, što uzrokuje vrlo neugodne simptome.

Određeni vitamini i minerali mogu pomoći štitnjači u njenom normalnom radu. Većina esencijalnih hranjivih tvari trebala bi dolaziti iz naše prehrane, ali neki čimbenici, kao preskakanje obroka, nezdrava i nepravilna prehrana mogu otežati unos vitamina i minerala koji su nam potrebni.

Stoga je za optimalan rad štitnjače preporučljivo uzimati dodatke prehrani koji sadržavaju vitamine i minerale koji povoljno utječu na hormone štitnjače i održavaju njihovu normalnu razinu.

Minerali potrebni za pravilan rad štitnjače:

Jod

Jod je potreban za normalan rad štitne žlijezde, sintezu hormona štitnjače i sastavni je dio hormona štitnjače. Stanice štitnjače proizvode dva glavna hormona, tetrajodtironin (tiroksin, T4) i trijodtironin (T3) koji su potrebni za normalan razvoj mozga i somatskih tkiva fetusa i novorođenčeta, a u svakoj dobi nadziru metabolizam bjelančevina, ugljikohidrata i masti.

Osim u morskoj soli, koja je najvažniji izvor joda, nalazi se i u morskim plodovima i masnijoj ribi (škampi, losos, tuna), mlijeku i mliječnim proizvodima, puretini, češnjaku, špinatu, blitvi, kupusu, krumpiru, morskim algama.

Selen

Jod i selen su za štitnjaču broj jedan po važnosti! Selen je element u tragovima koji služi kao ključni antioksidans koji štiti štitnjaču od oksidativnog stresa te sprječava oštećenja tkiva u štitnjači. Neophodan je za metabolizam hormona štitnjače, podržava učinkovitu sintezu, veže se za proteine koji imaju ulogu u pretvorbi tiroksina (T4) u aktivni oblik hormona štitnjače - trijodtironin (T3) te regulira stanični ciklus.

Namirnice bogate selenom uključuju tunjevinu, škampe, losos, sardine, janjetinu, piletinu, govedinu, puretinu, jaja.

Cink

Najpoznatiji po podržavanju imunološkog sustava, cink je snažan katalizator za enzimske reakcije u tijelu, neophodan za sintezu proteina i DNK, rast i razvoj te zacjeljivanje tkiva. Između ostalog doprinosi kognitivnim sposobnostima i pamćenju te pomaže tijelu u proizvodnji važnog hormona štitnjače T3.

Prirodni izvori cinka su teleća jetrica, crveno meso, šampinjoni, špinat, tikvice, slanutak, sjemenke bundeve, šparoge.

Željezo

Željezo je također važno za konverziju hormona štitnjače T4 u T3 tako da je potrebno obratiti pažnju i na unos ovog minerala.

Prirodni izvori željeza su crveno meso, teleća jetrica, riba, jaja, sjemenke bundeve, orašasti plodovi, špinat, kupus, kelj, blitva.

Vitamini potrebni za pravilan rad štitnjače:

Vitamin D

Istraživanja su pokazala snažnu povezanost nedostatka vitamina D s hipotireozom (stanje smanjenog stvaranja, izlučivanja i djelovanja hormona štitnjače). Nadoknada vitamina D ima dokazano pozitivan učinak kod autoimunih bolesti štitnjače tako što smanjuje antitijela štitnjače i potiskuje autoimunu reakciju, poboljšavajući razinu hormona koji stimulira štitnjaču (TSH) u osoba s hipotireozom.

Iako vitamin D možete dobiti iz obogaćenog mlijeka, jogurta i soka od naranče, izvori ovog vitamina u hrani često nisu dostatni i preporučuje se uzimanje dodataka prehrani.

Vitamin B

Vitamin B važan je za osobe s hipotireozom jer poboljšava funkciju štitnjače i regulira njene hormone. Najbolje je uzimati dodatke prehrani koji uključuju cijeli kompleks vitamina B, a dodatni vitamin B12 potreban je ako su na krvnom testu otkrivene niske razine.

Dobri izvori vitamina B u hrani uključuju cjelovite žitarice, mahunarke, orašaste plodove, mlijeko, jogurt, meso, ribu, jaja, sjemenke i crveno zelje.

Vitamin E

Vitamin E ima antioksidativno djelovanje, važan je za pretvorbu hormona T4 u T3, djeluje sa selenom i štiti stanice štitne žlijezde. Kao antioksidans sprječava nastanak oksidativnog stresa koji štetno djeluje na cijeli organizam.

Nalazi se u pšeničnim klicama, palminom i ricinusovom ulju, bademima, orasima, lješnjacima, šparogama, sjemenkama suncokreta, rajčicama, zelenom lisnatom povrću, avokadu.

Za zdravlje i pravilan rad štitnjače kao i normalne razine hormona štitnjače od ključne važnosti je unos ovih vitamina i minerala. Budući da ih nema dovoljno u hrani koju jedemo, pa čak i ako nam je prehrana uravnotežena, preporučuje se uzimanje dodataka prehrani kako bismo osigurali dovoljnu količinu.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

© 2024 - Sva prava pridržana STADA - Boostaj zdravlje